Scubalibre

  • Noutati
  • Articole
  • Tips
  • Review
  • Trips

 
 
SNORKELING
 
 
MASTI
 
 
SNORKEL
 
 
LABE
 
 
COMPUTERE
 
 
COSTUME SCUFUNDARI
 
 
GENTI, HUSE
 
 
FOTO
 
 
VIDEO
 
 
ACCESORII
 
 
Cautare dupa brand
Cautare dupa categorii

Meduze

07.11.2010 | Stefan Mironeanu
Meduze

Meduze

"Meduze" este termenul folosit pentru a descrie un număr enorm de animale marine, care sunt capabile să provoace o intepatura dureroasa si, uneori, pun în pericol viața.  Acestea includ coralul de foc, hydroide, meduze  (inclusiv " Viespea de mare ") și anemone. Înțeapăturile apar atunci când victima vine în contact cu tentaculele creaturii sau alte anexe, care pot transporta milioane de celule mici intepatoare, fiecare echipate cu venin și ace microscopice.

În funcție de specie, mărime, localizarea geografică, anotimp  și de alți factori naturali, intepaturile pot varia în severitate de la arderea ușoara și înroșirea pielii pana la dureri chinuitoare și vezicule severe, cu boli generalizate (greață, vărsături, dispnee - dificultati in respiratie, spasme musculare și scăderea tensiunii arteriale). Fragmentele de tentacule care sunt fragmentate de valuri sau spălate pe plajă își pot păstra toxicitatea luni de zile și nu ar trebui să fie manipulate, chiar dacă acestea par să fie uscat.

Viespea de mare  o meduza din nordul Australiei este una dintre cele mai veninoase creaturi descoperite vreodata. O intepatura de la o astfel de meduza poate induce moartea în câteva minute incepand de la dispnee - dificultati in respiratie, ritmuri anormale ale inimii și tensiunea arterială scăzută profund (șoc).   Meduza Chironex fleckeri (Viespea de mare) este o specie de meduză veninoasă ce face parte din clasa Cubozoa, ea este spaima ștrandurilor din mările tropicale. Contra viespii de mare Australia a construit îngrădituri cu scopul de a proteja ștrandul contra meduzei. 

 

Tratamentul

Fii pregatit pentru a trata o reacție alergică după o intepatura de meduze. Dacă este posibil, e indicat sa aveti trusa pentru alergii, inclusiv epinefrină injectabila (adrenalina) si un antihistaminic oral.

Terapia se recomandă pentru toate meduzele și alte creaturi neidentificate cu celule intepatoare:

   1. În cazul în care intepatura provine de la Viespea de mare (Chironex fleckeri), spalati imediat rana cu oțet (5 % acid acetic). Pacientul trebuie sa stea nemiscat. Se aplică în mod continuu oțet, până când victima ajunge in grija medicilor. Dacă sunteti pe mare sau pe o plajă izolată, mentineti rana scufundata in oțet pentru a inmuia tentaculele din piele sau tepii timp de 10 minute înainte de a încerca să le scoateti si pentru a trata mai departe rana. În Australia, salvamarii poate avea antivenin, care este administrat ca o injecție intramusculară si măsură de prim-ajutor.

   2. Pentru toate celelalte intepaturi, dacă aveti o solutie decontaminanta (de exemplu, oțet, izopropil alcool, amoniac de uz casnic diluat sau bicarbonat de sodiu), se aplică din belșug pe piele.

      Dacă este un lichid, inmuiati o compresa continuu. (Trebuie sa stiti că unele autorități va pot sfătui împotriva utilizării alcoolului, din cauza evaluărilor științifice, care au arătat că unele nematocite coloreaza pielea in urma aplicării unui agent chimic.) Deoarece nu toate meduze sunt identice, este extrem de util să știți dinainte, ce remedii funcționează impotriva intepaturilor de meduze din locația geografică specifică.

      Aplicați decontaminantul timp de 30 de minute sau până când durerea este ameliorata. O pasta facuta din condimente pentru carne fără sare și piper (tinuta pe rana timp de maxim 15 minute de aplicare, în special asupra pielii sensibile a copiilor mici) sau fructe de papaya pot fi de ajutor. Nu se aplică nici un solvent organic, cum ar fi kerosen, terebentină sau benzină.

      Până cand decontaminantul este disponibil, puteti spala pielea cu apă de mare. Nu clatiti pur și simplu pielea cu apă dulce si nu aplicati gheata direct pe piele. Un jet de apă dulce, (duș puternic) ar putea avea suficientă forță pentru a elimina fizic celule microscopice intepatoare, dar un jet mai putin puternic este mult mai probabil să provoace zdrobirea tepilor si sa creasca imprastierea veninului. Un pachet de gheață non-umedă sau ambalaj la rece pot fi utile pentru a diminua durerea, dar aveti grijă să ștergeti orice suprafață de umiditate, înainte de aplicare.

   3. După decontaminare, aplicati o spuma/cremă de ras sau pasta de săpun și radeți zona afectată cu un aparat de ras. Într-o situatie extrema, puteți folosi o pasta de nisip sau noroi cu apă de mare și o scoica.

   4. Reaplicati decontaminantul timp de 15 minute.

   5. Aplicați un strat subțire de loțiune hidrocortizon (0,5 pana la 1 la sută), de două ori pe zi. Unguentele cu anestezic (cum ar fi lidocaina clorhidrat 2,5 la sută sau un spray care conțin benzocaina) pot ameliora durerea pe termen scurt.

   6. În cazul în care victima are o zonă mare afectata (braț sau picior întreg, fata, sau organele genitale), este foarte tinara sau foarte batrana, sau prezintă semne de boală generalizata (greață, vărsături, slăbiciune, dificultăți de respirație sau dureri în piept), cereti de urgenta ajutorul unui doctor. Dacă o persoană are fragmente de tentacule in gura, trebuie sa clatesca gura cu orice lichid alimentar este disponibil. Dacă observa umflarea mucoasei bucale (voce înfundata, dificultate la înghițire, limba și buzele mărite), nu administrati nimic pe cale orală, protejati caile respiratorii si transportati rapid victima la un spital.

Newsletter

RETELE SOCIALE

Scubalibre pe FacebookScubalibre pe TwitterPromotii Scubalibre Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba diving epave wrecks regulatoare scufundari cost

Cel mai mare forum de scufundari din romania, epave, diving, dive,Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba dIT IS MORE FUN IN THE PHILIPPINES
FILIPINE este un arhipelag de peste 7.000 de insule din sud-estul Asiei, care se învecineaza cu Taiwan, Vietnam, Borneo si Indonezia. Aflata in top 10 al tarilor considerate "megadiverse" (a caror biodiversitate este exceptionala), Filipine este un adevarat paradis – insulele de origine vulcanica, padurea tropicala, cele peste 2.400 de specii de pesti si a doua bariera de coral din lume ca marime alcatuiesc cadrul perfect pentru o experienta unica.
Scufundari
Scufundarile fascineaza omul inca de la inceputurile civilizatiei. Acum oricine poate face acest lucru cu o investitie minima.

SC X-SCAPE MUSIC SRL (cod fiscal RO25245065 / Reg. Com. J23/575/2009)
Reply.roAutoritatea Nationala pentru Protectia ConsumatorilorITProWeb - Made with itproMag