Scubalibre

  • Noutati
  • Articole
  • Tips
  • Review
  • Trips

 
 
SNORKELING
 
 
MASTI
 
 
SNORKEL
 
 
LABE
 
 
COMPUTERE
 
 
COSTUME SCUFUNDARI
 
 
GENTI, HUSE
 
 
FOTO
 
 
VIDEO
 
 
ACCESORII
 
 
Cautare dupa brand
Cautare dupa categorii

In forma pentru scufundari

17.01.2012 | Scubalibre
In forma pentru scufundari
In aceasta perioada anului este foarte comod sa stai la caldura si sa hibernezi, dar in acelasi timp trebuie sa va ganditi cat de important este sa ai o conditie fizica buna, sa fiti in forma si sa nu lasati sedentarismul sa isi faca loc in viata voastra.

Pentru practicarea scufundarilor, cu cat starea de sanatate si conditia fizica sunt mai bune, cu atat va creste confortul, siguranta si implicit satisfactia unei experiente deosebite. Cu toate acestea, nu toti scafandri sunt sportivi de performanta. Este adevarat ca majoritatea instructorilor si divemasterilor sunt adevarate modele demne de urmat in ceea ce priveste conditia fizica, felul cum arata si cum se comporta. Inca de la inceput, instructorul ii explica viitorului cursant cum se va desfasura cursul si implicit despre proba de inot pe care acesta trebuie sa o treaca pentru a fi certificat.

In ultimii 20 de ani, ehipamentele, tehnologia, tehnicile si metodele de scufundare au progresat foarte mult; nu acelasi lucru il putem spune si despre noi. E adevarat ca s-a constat sa oamenii traiesc mai mult decat in trecut si datorita progresului medicinei putem trai mai bine. In zilele noastre putem sa obtinem foarte usor un aviz medical care sa ateste ca suntem „apt pentru scufundare”, deoarece controlul medical nu este totdeauna riguros. Perioada de valabilitate a acestuia este de 1 an de zile; in timp ce starea de sanatate a unui individ se poate schimba in acest timp. Scafandrii invata de la inceput ca este important sa-ti cunosti abilitatile si limitele in functie de certificare si experienta. Altfel, bucuria de a fi sub apa si satisfactia  pot avea de suferit in cazul in care scafandrul este stresat ca nu este suficient de bine pregatit atat fizic cat si mental. La fel cum fiecare scafandru este responsabil pentru propriile decizii, la fel  este si cu stilul de viata. Nu lasati sa treaca timpul fara a face miscare. Ganditi-va ca fiecare kilogram in plus va face ca greutatea echipamentului sa para mai mare iar costumul de neopren mai mic.

Atunci  cand spunem „apt pentru scufundare” sunt implicate mai multe aspecte:

1.       Abilitatile de inot

Daca va place sa fiti sub apa, trebuie sa va simtiti bine in apa, nu doar intr-o piscina incalzita si fiind echipat corespunzator. Fiecare scafandru ar trebui sa fie inotator destul de bun, pentru care probele de inot, sau inotul pe o distanta de peste 200m sa nu insemne ridice dificultati. Statistic, incompetenta de a se descurca la suprafata apei este una dintre cauzale care a provocat accidente de scufundari.

2.       Atitudinea

Este bine sa fiti cat mai relaxat in apa si increzatori in abilitatile si cunostintele dobandite. O atitudine potrivita se remarca inca de la inceputul zilei. Scafandrul va fi odihnit, hidratat si va acorda atentie asamblarii si verificarii echipamentului inainte de scufundare, va face buddy-check si va discuta planificarea impreuna cu coechipierul.

3.       Anduranta

Ziua de scufundari incepe si se sfarseste de obicei cu caratul echipamentului destul de greu. Activitatile de peste zi solicita foarte mult corpul scafandrului. Sub apa ne incalzim in timp ce ne inotam, dar in acelasi timp, pierdem caldura de 20 de ori mai repede decat la suprafata. Ne expunem riscurilor decompresiei  si in orice moment ne putem confrunta cu o problema neasteptata. Schimbarea conditiilor meteo, oboseala unui coechipier care are nevoie sa fie tractat sau inotarea unei distante mai mari la intoarcerea spre barca pot pune in pericol siguranta scafandrilor daca nu sunt pregatiti sa faca fata situatiei.

4.       Forta

Desi au echipamnete grele, nu forta este principala caracteristica a scafandrilor. Trebuie sa fiti suficient de puternic pentru a va putea cara singur echipamentul si eventul sa va puteti ajuta coechipierul sau alt scafandru sa se imbrace.

5.       Competente

Oricat de interesante sunt lucrurile sub apa, exista oameni care se pot plictisi. Atunci este momentul sa invatati ceva nou, in functie activitatile care vi se par interesante.  Puteti invata sa faceti fotografii sau sa filmati sub apa, puteti alege sa faceti un curs de specialitate sau sa incercati scufundarile in alte medii acvatice (scufundari in apa dulce sau in pestera).

6.       Cunostinte

Este cunoscut faptul ca orice perioada de inactivitate mai lunga afecteaza felul in care se descurca un scafandru in apa. De aceea, atunci cand nu va scufundati puteti reciti sau reviziona materiale de la curs, puteti citi orice articol, revista sau carte de specialitate, astfel incat veti invata mereu lucruri noi si in acelasi timp va reimprospatati cunostintele acumulate.

7.       Antrenament

Orice ocazie de scufundare, chiar si in piscina este o buna oportunitate de antrenament si de practicarea competentelor. In cazul in care aveti piese de echipament care sunt noi, testarea acestora intr-un mediu controlat este recomandata inaintea sesiunilor in apa deschisa. Piscina este de asemenea un mediu ideal pentru scafandrii pasionati de diverse specializari: fotografie, cautare si recuperare .

Newsletter

RETELE SOCIALE

Scubalibre pe FacebookScubalibre pe TwitterPromotii Scubalibre Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba diving epave wrecks regulatoare scufundari cost

Cel mai mare forum de scufundari din romania, epave, diving, dive,Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba dIT IS MORE FUN IN THE PHILIPPINES
FILIPINE este un arhipelag de peste 7.000 de insule din sud-estul Asiei, care se īnvecineaza cu Taiwan, Vietnam, Borneo si Indonezia. Aflata in top 10 al tarilor considerate "megadiverse" (a caror biodiversitate este exceptionala), Filipine este un adevarat paradis – insulele de origine vulcanica, padurea tropicala, cele peste 2.400 de specii de pesti si a doua bariera de coral din lume ca marime alcatuiesc cadrul perfect pentru o experienta unica.
Scufundari
Scufundarile fascineaza omul inca de la inceputurile civilizatiei. Acum oricine poate face acest lucru cu o investitie minima.

SC X-SCAPE MUSIC SRL (cod fiscal RO25245065 / Reg. Com. J23/575/2009)
Reply.roAutoritatea Nationala pentru Protectia ConsumatorilorITProWeb - Made with itproMag