Scubalibre

  • Noutati
  • Articole
  • Tips
  • Review
  • Trips

 
 
SNORKELING
 
 
MASTI
 
 
SNORKEL
 
 
LABE
 
 
COMPUTERE
 
 
COSTUME SCUFUNDARI
 
 
GENTI, HUSE
 
 
FOTO
 
 
VIDEO
 
 
ACCESORII
 
 
Cautare dupa brand
Cautare dupa categorii

Alcoolul si scufundarile

18.01.2012 | Scubalibre
Alcoolul si scufundarile

Drinking and Diving


Este cunoscut faptul ca practicarea scufundarilor si consumul de alcool nu trebuie amestecate. In caz contrar, efectele pot periclita siguranta si implicit viata scafandrului. Exista cateva aspecte si specificatii  medicale in directa legatura cu scufundarile, informatii utile, demne de luat in calcul.


C2H5OH. Aparent nu sunt decat litere si cifre inofensive. De fapt, acestea reprezinta formula chimica a alcoolului, una dintre cele mai periculoase substante psihoactive consumata si abuzata de mii de ani. Consumat cu moderatie, alcoolul produce si efecte pozitive cum ar fi buna dispozitie, sociabilitate, dezinhibare. Alcoolul ajunge la creier unde afecteaza sistemul nervos central afectand coordonarea, rationamentul, memoria si somnul. Pe langa efectele nedorite ale mahmurelii, consumul de alcool inainte de scufundare ascunde si alte pericole cum ar fi:


Deshidratarea
Intotdeauna vom simti efectele deshidratarii a dupa o seara in care am consumat alcool. Desi este tot in forma lichida, alcoolul blocheaza corpul sa produca hormoni anti-diuretici, ceea ce cauzeaza urinarea excesiva si pierderea de lichide esentiale pentru organism. Durerile mari de cap apar deoarece creierul este foarte sensibil la deshidratare din pricina combinatiei cu reziduurile toxice produse de ficat. La acestea se poate adauga producerea in exces de fluide la nivelul sistemului digestiv, care se manifesta cu voma....


Hipotermia
Primul efect resimtit dupa un pahar de whisky este de usoara incalzire. De fapt, efectul este total opus. Pentru ca vasele de sange se dilata, circulatia este redistribuita de la nivel central catre extremitati, unde pierderea de caldura este mai rapida. Toate acestea, combinate cu racirea brusca a corpului sub apa si respirand aer comprimat, uscat duc aproape sigur la hipotermie.


Hipoglicemia
Mahmureala este insotita de cele mai multe ori de nevoia de a consuma ceva dulce, din pricina scaderii nivelului glicemiei. Este adevarat ca unele bauturi alcoolice cum ar fi berea contin zahar, dar aceasta mentinere a nivelului este doar initiala. Imediat ce corpul incepe sa produca insulina va incerca sa elimine berea din organism cauzand scaderea glicemiei. Pentru ca muschii sunt ”alimentati” de glucoza si sunt extrem de solicitati in timpul scufundarii, nu este o idee buna sa incepeti scufundarea avand nivelul glicemiei scazut.


Decompresia
Riscul aparitiei bolii de decompresie este teoretic crescut de consumul de alcool. In primul rand, alcoolul creste circulatia periferica, ceea ce duce la acumularea excesiva de azot in organism. In al doilea rand, alcoolul ingroasa sangele mai ales din pricina deshidratarii. In al treilea rand, reduce tensiunea de suprafata a bulelor ceea ce poate duce la cresterea ”bulelor tacute” (silent bubbles) in bule mari de azot care pot provoca simptome de decompresie.
Desi pana acum efectele negative ale consumului de alcool nu au putut fi dovedite niciodata in mod direct, efectele fiziologice pot fi dezastruoase, mai ales in cazul consumului excesiv in timpul unei vacante de o saptamana in timpul verii.


Sfaturi utile
-    Incercati sa ponderati consumul de alcool in general, mai ales pe parcursul vacantei la scufundari
-    Nu consumati alcool cu 8 ore inainte de scufundare si cel putin 1 ora dupa scufundare
-    Nu va scufundati daca sunteti mahmur (mahmureala sugereaza deshidratare puternica)
-    Beti cat mai multa apa, schiar daca nu sunteti mahmur 

Newsletter

RETELE SOCIALE

Scubalibre pe FacebookScubalibre pe TwitterPromotii Scubalibre Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba diving epave wrecks regulatoare scufundari cost

Cel mai mare forum de scufundari din romania, epave, diving, dive,Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba dIT IS MORE FUN IN THE PHILIPPINES
FILIPINE este un arhipelag de peste 7.000 de insule din sud-estul Asiei, care se īnvecineaza cu Taiwan, Vietnam, Borneo si Indonezia. Aflata in top 10 al tarilor considerate "megadiverse" (a caror biodiversitate este exceptionala), Filipine este un adevarat paradis – insulele de origine vulcanica, padurea tropicala, cele peste 2.400 de specii de pesti si a doua bariera de coral din lume ca marime alcatuiesc cadrul perfect pentru o experienta unica.
Scufundari
Scufundarile fascineaza omul inca de la inceputurile civilizatiei. Acum oricine poate face acest lucru cu o investitie minima.

SC X-SCAPE MUSIC SRL (cod fiscal RO25245065 / Reg. Com. J23/575/2009)
Reply.roAutoritatea Nationala pentru Protectia ConsumatorilorITProWeb - Made with itproMag