Scubalibre

  • Noutati
  • Articole
  • Tips
  • Review
  • Trips

 
 
SNORKELING
 
 
MASTI
 
 
SNORKEL
 
 
LABE
 
 
COMPUTERE
 
 
COSTUME SCUFUNDARI
 
 
GENTI, HUSE
 
 
FOTO
 
 
VIDEO
 
 
ACCESORII
 
 
Cautare dupa brand
Cautare dupa categorii

Scufundari in apa rece

20.01.2012 | Scubalibre
Scufundari in apa rece

Suntem in plin sezon rece si putina lume se gandeste la scufundari. Este adevarat ca fiind vorba de conditii complet diferite fata de cele cu care ne-am obisnuit cu totii, este nevoie, in principiu, de pregatire adecvata si echipament special. Daca sunteti pregatit sa va scufundati in Marea Neagra pe timpul iernii, cu siguranta va veti imbunatati abilitatile de scuba si va veti simti mai increzatori.


Conditiile de scufundare sunt extrem de diferite, de fapt in putine locuri putem gasi conditii ideale (vizibilitate, vreme buna, divesite-uri usoare, curenti slabi). Marea majoritate a scafandrilor recreationali merg in vacanta pentru scufundari de maxim 2-3 ori pe an. Din aceasta cauza, reacomodarea in apa poate fi groaie, de cele mai multe ori, vacanta se termina dupa ce v-ati obisnuit. Este normal, deoarece ca orice sport care nu este practicat, ridica probleme dupa o perioada de inactivitate. O solutie foarte buna ar fi sa mergeti la scufundari iarna; practicarea scufundarilor este un sport de aventura si astfel va puteti castiga mai multa experienta si nu o sa mai fiti stresat ca dupa o lunga pauza.


Iernile in Romania pot fi destul de grele, dar evaluand cu atentie conditiile meteo se pot gasi zile cu vreme favorabila. O alta problema care apare la scufundarile in apa rece este legata de detentoare, pot ingheta sau pot intra in free flow. Nu exista niciun detentor care garantat nu va ingheata in apa rece. Cand vorbim despre apa rece si probleme cu inghetul, ne referim la temperaturi mai joase de 10 grade Celsius. Este esential pentru scafandri care au de gand sa incerce scufundarile in apa rece sa urmeze un curs in care vor fi instruiti asupra tehnicilor si echipamentelor speciale folosite. Exista multi producatori care fac detentoare pentru apa rece. Indiferent cat de bine sunt facute si testate, pot aparea probleme; mai ales daca scafandrul nu are grija de echipament. Grija  fata de echipament nu presupune opratiuni complicate, fiecare scafandru ar trebui sa stie ca ziua incepe cu asmablarea echipamentului si se termina dupa ce toate componentele sunt spalate si depozitate adecvat.
La orice scufundare, in special in ape reci, trebuie sa ne cunoastem propriile limite cat si pe cele ale echipamentului. Orice situatie care duce la cresterea ritmului respiratiei va spori riscul ca detentorul sa intre in free flow. Planificarea scufundarilor in apa rece este mai ampla, mai ales din pricina limitarilor cu care va puteti confrunta. Daca nu sunteti sigur, puteti vorbi cu un instructor si astfel veti afla de ce anume aveti nevoie si va puteti contura primele impresii despre scufundarile in apa rece. Veti descoperi ca nu va fi atat de frig cum v-ati fi asteptat si cu siguranta va creste gradul de confort data viitoare cand veti merge la scufundari.


Sfaturi utile:
-    Folositi un costum uscat de calitate, costumele in care intra apa sunt extrem de inconfortabile, creaza stres si bineinteles poate periclita siguranta. In functie de temperatura si conditii, puteti lua in calcul folosirea unui constum semi-uscat, avand grija sa va protejati de frig cu haine corespunzatoare cand nu sunteti in apa.
-    Servisati echipamentul. Respectati indicatiile producatorului si nu folositi detentorul in apa rece daca nu a fost verificat.
-    In ziua cand faceti scufundari trebuie sa fiti odihnit, hranit si hidratat corespunzator. In plus, evitati consumul de alcool si purtati haine usacate calduroase pentru a preveni orice pierdere de caldura. Nu trebuie sa asteptati ca sa vi se faca frig pentru a va imbraca mai gros si nu trebuie sa inceti scufundarea daca deja va este frig.
-    Pregatirile pentru scufundare trebuie facute dinainte, astfel incat pregatirile la locul de scufundare sa fie minime. Acolo incercati sa va feriti de vant, daca vi se face frig nu veti putea intra in apa calm si relaxat.
-    Daca se intampla sa obositi inainte de a intra in apa, odihniti-va cateva minute inainte de a cobori. Puteti  ”vizualiza”scufundarea, va veti regla ritmul respiratiei si veti fi pregatit pentru scufundare.
-    Nu apasati butonul de purjare al detentorului la suprafata si nu respirati din el decat inainte sa coborati. In caz contrar, temperatura din interiorul primei trepte poate scadea semnificativ ceea ce poate duce la free flow.
-    Asigurati-va ca sunteti lestat adecvat. Este esential sa puteti avea flotabilitate neutra  fara a depune efort, evitand astfel un ritm alert al respiratiei.
-    Nu va supralestati. In timpul coborarii veti fi nevoit sa adaugati des aer in vesta si in costumul uscat, ceea ce duce la scaderea si mai mare a temperaturii din interiorul primei trepte.
-    Sub apa, minimizati suprafata de explorareastfel incat sa nu obositi.
-    Limitati-va adancimea si timpul de scufundare in asa fel incat sa iesiti din apa inainte de a incepe sa tremurati. Va puteti seta computerul pe apa rece, daca aveti aceasta posibilitate. PADI recomanda sa adaugati 4m la adancimea reala atunci cand planificati scufundarea in apa rece.

Newsletter

RETELE SOCIALE

Scubalibre pe FacebookScubalibre pe TwitterPromotii Scubalibre Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba diving epave wrecks regulatoare scufundari cost

Cel mai mare forum de scufundari din romania, epave, diving, dive,Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba dIT IS MORE FUN IN THE PHILIPPINES
FILIPINE este un arhipelag de peste 7.000 de insule din sud-estul Asiei, care se īnvecineaza cu Taiwan, Vietnam, Borneo si Indonezia. Aflata in top 10 al tarilor considerate "megadiverse" (a caror biodiversitate este exceptionala), Filipine este un adevarat paradis – insulele de origine vulcanica, padurea tropicala, cele peste 2.400 de specii de pesti si a doua bariera de coral din lume ca marime alcatuiesc cadrul perfect pentru o experienta unica.
Scufundari
Scufundarile fascineaza omul inca de la inceputurile civilizatiei. Acum oricine poate face acest lucru cu o investitie minima.

SC X-SCAPE MUSIC SRL (cod fiscal RO25245065 / Reg. Com. J23/575/2009)
Reply.roAutoritatea Nationala pentru Protectia ConsumatorilorITProWeb - Made with itproMag