Scubalibre

  • Noutati
  • Articole
  • Tips
  • Review
  • Trips

 
 
SNORKELING
 
 
MASTI
 
 
SNORKEL
 
 
LABE
 
 
COMPUTERE
 
 
COSTUME SCUFUNDARI
 
 
GENTI, HUSE
 
 
FOTO
 
 
VIDEO
 
 
ACCESORII
 
 
Cautare dupa brand
Cautare dupa categorii

Masca

01.02.2012 | Scubalibre
Masca
1.    Ce este o masca?
Masca de scufundari sau vizorul este fereastra dumneavoastra catre lumea subacvatica. Una dintre cele mai importante piese de echipamentul de scufundare, trebuie sa fie egalizata, dezaburita, si sa se potriveasca in mod corespunzator.
Mastile de scufundari sunt diferite de alte tipuri de masti. Create special pentru scufundari, acestea sunt realizate din materiale de inalta calitate, precum sticla si silicon, materiale suficient de dure pentru a rezista mediului subacvatic. Mastile de snorkeling si alte masti destinate pentru practicarea sporturilor de apa de suprafata pot fi facute din materiale inferioare, cum ar fi lentilele din plastic care se pot zgaria usor si aburi foarte usor. Aceste materiale s-ar putea rupe in timpul unei scufundari. Desi mastile de scuba se potrivesc pentru snorkeling si alte sporturi de apa, mastile create pentru sporturi de apa de suprafata, in general, nu se recomanda pentru scufundari.

2.    Scafandrii nu pot vedea sub apa fara masca
Masca impiedica apa sa intre in nas scafandrului, ceea ce este foarte bine. Cu toate acestea, scopul principal al unei masti de scuba este de a permite scafandrului sa vada sub apa. Un scafandru poate respira si inota sub apa fara masca (cursantii practica acest lucru in timpul cursului), dar nu pot vedea destul de bine pentru a citi un indicator de presiune sau pentru a distinge in mod clar semnalele de mana fara ajutorul mastii.

3.    Ochelarii de inot nu pot fi utilizati pentru scufundari
O masca de scuba trebuie sa cuprinda nasul scafandrului. Aceasta caracteristica sporeste confortul scafandrului permitandu-i sa goaleasca de apa masca si impiedica ridicarea nivelului de apa pana nas. Cu toate acestea, motivul pentru care este absolut esential ca o masca sa acopere nasul scafandrului este de a permite sa egalizeze presiunea aerului din masca atunci cand coboara. Acest lucru previne aspirarea dureroasa a mastii pe fata scafandrului, si intr-un caz extrem, spargerea vaselor de sange de la ochi.

4.    O masca este doar o masca, nu-i asa?
Gresit. Exista multe stiluri diferite de masti pentru scufundari disponibile pentru scafandri de agrement. Supape de purjare, lentile optice, si geamurile laterale pot fi utile sau enervante pentru un scafandru. Este important sa se inteleaga ca exista diferitele tipuri de masti de scuba, si scafandrul sa aiba o idee clara asupra tipului de masca pe care o doreste inainte de a face o achizitie.

5.    Nu toate mastile se potrivesc tuturor
Multi dintre scafandrii noi nu-si dau seama ca masca trebuie sa se potrivesca perfect, mai ales ca oamenii sunt extrem de diferiti. Indiferent de pretul sau valoarea estetica a unei masti, nu cumparati o masca in cazul in care nu se potriveste perfect. O masca necorespunzatoare poate apasa incomod pe fata scafandrului si/sau va intra apa in ea. Din acest motiv, este important sa se determine potrivirea mastii inainte de cumparare.

6.    Toate mastile se aburesc, dar exista modalitati de prevenire a aburirii
Scafandrii experimentati stiu ca o masca cetoasa poate ruina o scufundare. Nu numai ca o masca cetoasa va bloca vizualizarea lumii subacvatice, dar poate impiedica comunicarea si poate fi derutanta. Orice masca se va aburi daca nu este tratata corect, la fel cum orice masca aburita poate fi rezolvata.

Dezaburirea mastii
Ceata depusa in interiorul mastii poate fi periculoasa. Nu numai ca impiedica scafandrul sa vada lumea subacvatica dar impiedica comunicarea sub apa. Un scafandru distras de o masca aburita nu va mai fi atent la flotabilitate, directie sau la ce se afla in preajma sa. Este posibil sa prevenim aburirea oricarei masti, indiferent daca este noua sau daca a mai fost folosita. Singura diferenta este ca vor fi tratate in mod diferit.

Masti noi
Mastile noi de scufundari au reziduuri ramase in urma procesului de fabricatie si de acoperire a lentilei. Daca acest strat nu este indepartat din interiorul mastii, aceasta se va aburi in mod constant, indiferent de cat de mult agent de dezaburire este utilizat. Exista doua moduri bune pentru a elimina reziduurile:

1. Pasta de dinti: puneti pasta de dinti in interiorul lentilei si frecati cu degetul sau cu o carpa moale pentru cateva minute. Cu cat este o pasta de dinti mai simpla, cu atat este mai bine, asa ca incearcati sa gasiti o pasta fara agenti de albire si alti aditivi. Alta metoda ar fi sa lasati pasta de dinti in masca peste noapte sau sa curatati masca de mai multe ori pentru a permite substantelor chimice sa reactioneze. Evitati sa folositi o pasta de dinti extrem de abraziva sau carpa aspra, deoarece acestea pot zgaria interiorul sticlei.

2. Flacara: Puneti varful unei flacari in interiorul mastii (pe sticla) pana cand se innegreste; flacara va arde reziduurile. Puteti folosi o bricheta sau o lumanare. Odata ce interiorul lentilei este complet negru, asteptati sa se raceasca si stergeti funinginea din masca cu o carpa moale. Repetati acest proces de doua sau de trei ori pana cand sticla devine dificil de inegrit. Nu lasati sticla sa devina extrem de fierbinte, si nu incercati acest truc pe mastile cu lentile din plastic (se vor topi). Asigurati-va ca tineti flacara departe de partile de silicon ale mastii deoarece se pot topi cu foarte putina caldura.

Masti folosite
Mastile ar trebui sa fie tratate cu un agent de dezaburire inainte de fiecare scufundare. Daca tratamentul cu un agent de dezaburire nu impiedica masca sa se abureasca, este posibil ca unele reziduuri sa fi ramas in urma procesului de fabricatie. Incercati metoda cu pasta de dinti sau cu flacara pentru a elimina reziduurile ramase.
Orice agent de dezaburire va  preveni formarea condensului in interiorul mastii. Exista numeroase optiuni pentru dezaburirea mastilor:

1. Saliva: Puneti saliva pe partea interioara a mastii si frecati sticla cu degetul. Clatiti masca in apa dulce. Scopul este de a lasa strat subtire de saliva pe interiorul geamului. Saliva nu functioneaza bine daca masca se usuca inainte de scufundare, asa ca aceasta tehnica se foloseste imediat inainte de scufundare.

2. Agenti de dezaburire: agentii comerciali de dezaburire sunt proiectati special pentru a acoperi lentila mastii, multi scafandri considera aceste produse mai eficiente decat saliva. Puneti cateva picaturi de lichid in masca, frecati cu degetul in interior, si clatiti cu apa dulce. Amintiti-va, ideea este de a lasa un strat subtire de agent de dezaburire in interiorul mastii, asa ca nu indepartati stratul atunci cand clatiti masca.
3. Sampon pentru copii: samponul pentru copii poate fi utilizat ca solutie de dezaburire. Multi scafandri transporta o sticla de sampon pentru copii impreuna cu echipamentul de scufundari. Cateva picaturi frecate in interiorul mastii, apoi clatiti si masca dumneavoastra nu se va mai aburi. Samponul pentru copii este de preferat fata de samponul standard, deoarece acesta este, in general, hipo-alergenic, mai putin iritant pentru ochi si biodegradabil. De asemenea, samponul pentru copii miroase bine.

4. Sapun cu glicerina si detergenti de spalat vase: Aceste produse pot fi utilizate in acelasi mod ca samponul pentru copii. Puneti cateva picaturi in interiorul mastii, frecati si clatiti. Daca in masca intra apa, este posibil ca apa sa spele orice agent de dezaburire utilizat si sa intre in ochii scafandrului. Problema cu aceste produse este faptul ca ustura/ard foarte tare la contactul cu ochii. Sapunurile cu glicerina si detergentii de spalat vase, uneori, nu sunt biodegradabile. Asigurati-va ca nu aruncati agenti non-biodegradabili  in apa.

5. Pasta de dinti: Frecati putina pasta de dinti non-abraziva pe partea interioara a lentilelor pana cand sticla este complet acoperita. Se clateste usor masca cu apa curata pana cand lentila este clara. Daca un scafandru este foarte sensibil la aromele mentolate, aerul din interiorul mastii poate arde ochii sau obrajii in timpul scufundarii. Inainte de scufundarie cand folositi pentru prima data pasta de dinti ca agent de dezaburire, purtati masca pentru cateva minute pentru a va asigura ca parfumul nu este  iritant.

6. Cartofi: Un cartof taiat frecat pe interiorul lentilei mastii previne aburirea. Frecati cartoful pe sticla, se clateste, si apoi puteti sa va scufundati. Aceasta metoda este un pic mai neobisnuita, dar nu ezitati sa testati data viitoare daca aveti un cartof si un cutit la indemana inainte de scufundare.

Newsletter

RETELE SOCIALE

Scubalibre pe FacebookScubalibre pe TwitterPromotii Scubalibre Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba diving epave wrecks regulatoare scufundari cost

Cel mai mare forum de scufundari din romania, epave, diving, dive,Masca labe echipament de scufundari costume neoprene costum uscat echipament scuba dIT IS MORE FUN IN THE PHILIPPINES
FILIPINE este un arhipelag de peste 7.000 de insule din sud-estul Asiei, care se īnvecineaza cu Taiwan, Vietnam, Borneo si Indonezia. Aflata in top 10 al tarilor considerate "megadiverse" (a caror biodiversitate este exceptionala), Filipine este un adevarat paradis – insulele de origine vulcanica, padurea tropicala, cele peste 2.400 de specii de pesti si a doua bariera de coral din lume ca marime alcatuiesc cadrul perfect pentru o experienta unica.
Scufundari
Scufundarile fascineaza omul inca de la inceputurile civilizatiei. Acum oricine poate face acest lucru cu o investitie minima.

SC X-SCAPE MUSIC SRL (cod fiscal RO25245065 / Reg. Com. J23/575/2009)
Reply.roAutoritatea Nationala pentru Protectia ConsumatorilorITProWeb - Made with itproMag